
Kurkuma, czyli ostryż długi, jest rośliną zajmującą na Wschodzie tak szczególne miejsce, że wyszła daleko poza kuchnię i medycynę – to przyprawa ważna także dla hinduizmu. Wiecie, w czym tkwi jej sekret? Zobaczcie…
Właściwości kurkumy – wręcz super moc
Anegdotka. Kuchnia Hindusów mieszkających w Londynie czy Dubaju zawsze pachnie kurkumą i kolendrą. Zwróciłam kiedyś na to uwagę znajomej Polce, żonie Bashira, która w odpowiedzi westchnęła w sposób sugerujący pobłażanie z nutką irytacji. Tak, zawsze kurkuma – powiedziała. Według nich nie ma choroby, której nie wyleczy, nie ma potrawy, do której się nie nadaje. Możemy nie mieć w domu nic do jedzenia, ale kurkuma w kuchni zawsze się znajdzie. Na obite kolanko – kurkuma. Na przeziębienie – kurkuma. Boli brzuszek? Zgadnij co najlepiej wziąć na ból brzucha?
Nic w tym dziwnego. Wschód kocha kurkumę. Niezależnie, czy zapytacie Nepalczyka, Hindusa czy Pakistańczyka, każdy z nich zgodnie stwierdzi, że kurkuma niejednokrotnie uratowała jego zdrowie. Ze względu na właściwości, kurkuma jest często polecana przez ajurwedyjskich lekarzy. Dlaczego? Mądrość ajurwedy (oraz coraz liczniejszych badań naukowych, nie zapominajmy o nich!) wskazuje, że kurkuma:
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i zwalczające pasożyty,
- wzmacnia odporność,
- obniża poziom cholesterolu,
- stosuje się ją w leczeniu cukrzycy, chorób układu moczowego, oddechowego i krwionośnego,
- wspomaga trawienie,
- wspomaga leczenie trudno gojących się ran,
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i nerkowych,
- wspomaga sekrecję hormonów i enzymów,
- wspiera regenerację i ochronę komórek,
- ma działanie uspokajające,
- wspomaga pamięć i funkcjonowanie mózgu (tak!),
- stosuje się ją w profilaktyce przeciw chorobie Alzheimera i nowotworom.
Na ostatni punkt wielu z nas pokręci z niedowierzaniem głową, ale już dawno zauważono, że na terenach, gdzie używa się tej przyprawy, obserwuje się o wiele niższą zapadalność na obydwie choroby niż w innych rejonach. Właściwie cała powyższa lista dla zatwardziałych wyznawców medycyny konwencjonalnej może brzmieć jak pobożne życzenie, ale kurkuma poddawana jest coraz szerszym badaniom naukowym, które dostarczają tak pożądanych przez nas dowodów.
Z czego wynikają właściwości kurkumy?
Najważniejsze składniki kurkumy to kurkuminoidy, przede wszystkim cenna kurkumina, a także beta karoten, piperynę, BDMC, tumeron, falowonoidy, witaminy z grupy B, C, E i K i różne minerały.
Aby oszczędzić Wam kolejnych list, ujmę to w skrócie: powyższy miks ma super silne właściwości antyoksydacyjne, niezwykle cenne dla zdrowia i urody. Nic dziwnego, że badacze coraz odważniej mówią, że kurkuma jest jedną z najpotężniejszych roślin na ziemi. Czy widzicie w tym wiele przesady?
PS. Ta roślina ma taką super moc, że zasługuje na kilka wpisów. W kolejnych będzie o kurkumie w kosmetykach i indyjskiej kuchni.